marți, 2 martie 2010

1% - ediţia 2

Prezidentul ne-a supărat din nou: a spus că (din păcate, desigur) 99% dintre români preferă manelele. Multă lume s-a simţit ofensată şi s-a proclamat din acea ultra-minoritate de un procent. Am auzit reacţii nu numai între cunoscuţi, dar şi pe Realitatea FM, pe drumul de acasă către Mânir (Bogdane! Să trăieşti, că bine i-ai zis!).
Acu’, zic eu, s-a cam supărat lumea degeaba. Cine ştie, mai bine ca Băse, ce vor românii? Le-a spus că vor un parlament mai „suplu”, iar românii au spus „da-da” (erau două întrebări). Nu a spus prezidentul „cetăţenii români”, ci românii, nuanţă subtilă, pe care de obicei o percep doar cei care îl iubesc, fiindcă, spre deosebire de restul lumii, la auzul cuvântului, transpiră de plăcere. Ei sunt românii; şi la ei se referea, desigur, stimabilul.
Ştiţi cum e lumea. Rea. Unul – care vorbea cam rîrîit – explica spusa celui mai înalt funcţionar al statului prin aceea că vorbeşte despre familia lui şi despre mediul lui. Acu’, ce să zic?... Fetele sunt manele de manele. Frate-su’ – e chiar naşul manelelor. Nevastă-sa – deşi curtată de Crin, tactic, în campanie – mie mi se pare mai mult dintr-o telenovelă; mă îndoiesc că lui i s-ar părea altfel. Iar o telenovelă pe româneşte e chiar mai vomitivă decât o manea autentică... Bine că nu cunosc toată familia...
Dar mediul (nu mă refer la Sulfina Barbu)?... Adriean ar putea fi, după nume. Dar nu răsare. Berceanu e tot pe drumuri, dar e un „domn” (cu rezerva „de la Craiova”; deci posibil). Dar iubitul Stolo?... Tot telenovelă. Pe teme economice. Sau Monicaa Macovei.... Monicaaaaaa e dintr-un film de groaaaaază-ză. Nu e manea. Dar d-l Traian? Ungureanu. Trompeta Carpaţilor, orice, dar nu manea. De ce să jignim oamenii fără temei? (Sau de ce să-i jignim??). De ce să mai aducem vorba de fetele de super-mall (ot Dubai), gen Ritzi, Elena de la Dezvoltare sau alte purtătoare de crocodil? Că doar nu sunt crocodili româneşti...
Dar dacă a fost o viziune?... Dacă a fost o indicaţie?... Pentru congresul PDL. Credeţi că degeabă vor să-şi schimbe numele în Partidul Popular? Ce ar putea fi mai popular de atât? Au început cu cureaua lată, au tăiat iarbă la câini, s-au dat în coasă. Acum a venit vremea faptelor! Adrian Preşedinte! Nu Videanu. Nu Năstase. Copilu Minune, bre!
Aţi observat că tinerii vorbesc din nou despre plecare dincolo? Că e mai bine. Uite-aşa, într-o zi spusa se va adeveri: 99% vor fi manelişti; minoritatea rămasă – surdo-muţi.

Materialul de mai sus reprezintă o republicare fără modificări a materialului postat pe 25 februarie, numit atunci "Unu la sută".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu