marți, 26 aprilie 2011

Linku' luminat

Am primit din îndepărtata Americă un link, pe care vi-l împărtăşesc: http://www.cncs-uefiscdi.ro/wp-content/uploads/2011/04/Evaluarea-revistelor-din-domeniul-umanist.pdf. Este noul regulament de acreditare a revistelor româneşti din domeniul ştiinţelor umaniste.
Au trecut doar câteva săptămâni de când făceam spume că nu mă calific pentru proiectele Idei; motivele sunt mai multe iar unele nu au nici o legătură cu managementul din MNIR. Dar unul dintre motive este situaţia dezastruoasă în care se află publicaţia de casă - Cercetări Argeologice. Spunând "dezastruoasă" nu cred că exagerez cu nimic; este modalitatea concretă în care o instituţie "naţională", cu pretenţie de lidership, dă cu fluidele în fasole. Este suficient să consultăm chiar site-ul MNIR pentru a vedea ritmul fulminant al apariţiei "periodicului", adică la aproximativ trei ani: 1992, 1997, 2000, 2003, 2006, 2008, 2011 (?). Cum să te califici cu asemenea performanţă?? Ar mai fi de precizat imediat că NU finanţarea a fost problema (oricum, nu după 2000). Problema o ştim toţi, aşa că nu prea e mare lucru de discutat. Ştiu că se va lua cu titlu personal, deşi nu este; este o problemă care ne afectează pe toţi, în varii feluri, deci este o problemă instituţională, şi ar trebui rezolvată instituţional, prin numirea unui colectiv nou de redacţie. "Colectiv nou" înseamnă, ca la "guvern nou" - un alt şef!
Pentru ceea ce se întâmplă, de atâţia ani, nu există scuze. Cunoaştem contra-exemplul revistei Studii de Preistorie, editată de o asociaţie (al cărui nucleu funcţionează în MNIR) care din 2002 încoace a scos 7 numere, adică aproape un număr pe an, şi care deja a fost acceptată la evaluare de Thomson Reuters.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu