sâmbătă, 24 martie 2012

Etimologie


Orice lecţie care se respectă începe cu o etimologie: ana-tomie; filo-sofie; carto-grafie. Apucătura asta doctorală se ia uneori şi la politicieni. Pe la începuturile anilor 90 preşedintele de atunci ne aducea aminte, cel târziu la două zile, că demo-craţie este „puterea poporului”. Ca să înţelegem mai bine lecţia, din viaţă, cum le plăcea comuniştilor să spună, ne-a făcut şi demonstraţii practice, cu licuricii de mină, dumirindu-ne, deodată, şi ce va să zică „puterea”, şi „poporul”, şi mai ales cât de cutremurată este împerecherea lor.
Că ştiinţa care se opreşte la etimologie este cam cât o plimbare cu rucsacul prin living – cred că începe să devină clar. Şi astăzi ni se aplică o politică a puterii votului în plus (şi acela furat), putere de viaţă şi moarte asupra celor cu un vot în minus. Ce vreau să spun? Simplu. Că nu acesta este înţelesul „democraţiei”, că etimologia nu ne ajută niciodată, cu adevărat, de a pătrunde sensul unui cuvânt.
Nu. Această postare nu este despre politică. Era doar un exemplu din politică, fiindcă la politică ne pricepem aproape toţi, ca la fotbal. Este o postare despre politica ştiinţei.
Arheo-metrie, silabisea un distins domn, alaltăieri, vrând să spună „măsor, deci exist”. Greşit, colega! Şi croitorul stă cu centimetrul în mână, dar nici nu a auzit despre arheometrie şi, parol, i se rupe halatul de ştiinţă. Măsurătoarea este un mijloc, nu un scop.
Ah! Uitam să vă spun esenţialul... Ieri s-a desfăşurat prima Adunare generală a Societăţii Române de Arheometrie... Doamne-ajută!
Încă nu ştim ce înseamnă arheo-metrie, dar (unora) ne place cum sună. E şi asta ceva. DEX-ul crede că este o „disciplină între arheologie și fizico-chimie, bazată pe transformarea informației arheologice într-una cantitativă, măsurabilă” (na!). Definiţia asta este de pe vremea când biologia nu era ştiinţă, iar cartografia se dădea, la pachet, cu desene animate (cartoons). Presupun că am moştenit cuvântul de la generaţia francofilă, de unde şi aerul prăfuit, neatractiv. Poate dacă foloseam expresia englezească – archaeological science – eram frecventabili şi de colegii noştri din MNIR. Prestaţia bună a Irinei Petrovici şi lui Cătălin Lazăr – la simpozionul care a precedat şedinţa SRA – a mai îndulcit pilula, ajutându-mă să scap, câteva minute, de senzaţia că mă aflu la o nuntă de sărăntoci, într-un cort închiriat, nu în frumoasa clădire din Calea Victoriei 12.
Şi, vrând-nevrând, iată – vorbim şi despre o politică culturală...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu