vineri, 25 septembrie 2009

Atestarea arheologică profesională

Blogul http://romanianarchaeology.wordpress.com/ găzduieşte o dezbatere despre criteriile de atestare profesională pentru arheologi, iniţiată (dacă am înţeles bine) de A.A. Rusu. Adresa exact a materialului este http://romanianarchaeology.wordpress.com/2009/09/25/atestarea-arheologica-profesionala-in-romania-dezbatere/#more-67.
Am citit şi eu materialul. În primul rând - preocuparea pentru criteriile de atestare este necesară. În al doilea rând, cred că şi ideile cele mai bune pot fi compromise de un anume radicalism (că radicalismul este semn de tinereţe - e altă discuţie). De exemplu - cam care ar fi chestiunea cu "reatestarea" (la fiecare 3 ani)? Contează doar activitatea din ultimii 3 ani? (nu am găsit o asemenea menţiune). Ar trebui să ne dea d-l Rusu (de exemplu) specimene de desen de profil, cel mai târziu la 3 ani? Dar dacă ceva a fost "atestat" (fie şi prin procedura nouă), ce rost are să "re-atestăm"?
Personal cred că procesul de "atestare-reatestare" ar trebui să fie o procedură desfăşurată "la cerere" (precum clasarea obiectelor sau a siturilor, de exemplu), fie la cererea "atestabilului", fie la contestarea unei atestări (minim 3 persoane, cred eu, de un rang cel puţin egal cu cel contestat).

3 comentarii:

  1. Am explicat mai pe larg pe www.romanianarchaeology.wordpress.com de ce consider că este bună ideea unei reatestări/verificări la o anumită perioadă de timp. Pe scurt, este vorba ca gradul de atestare profesională să fie susţinut permanent de activitate, pentru că vorbim până la urmă de o atestare practică a profesiei noastre.
    Iar atestarea iniţială după noua procedură înteleg că se va face (pentru cei care doresc) pe toată activitatea profesională, după criteriile pe care sper să reuşim să le detaliem şi îmbunătăţim.

    RăspundețiȘtergere
  2. Inţeleg argumentul. L-am înţeles de la început. Este totuşi absurd să ceri desene de profil unui cercetător de 60 de ani. Poate că la vârsta aceea un cercetător are altceva de făcut decât să măsoare piese (de exemplu).
    Eu personal fac şantier şi fac desene (nu am echipă sufient de mare să "scap de povară". Nu este însă normal (zic eu) ca un "cercetător I" să facă, "normat", un job de începător (sau "specialist"), nici să fie evaluat cu aceleaşi măsuri.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu una am inteles altfel textul propunerii, deci suntem de acord. Desene si descrieri ar urma sa faca doar "incepatorii", la celelalte grade de atestare se considera ca aceste lucruri sunt cunoscute iar competentele se demonstreaza prin CV

    RăspundețiȘtergere