joi, 10 februarie 2011

Blogger's Voice of Romania

CU PATRIOTISMUL TE NASTI. EL ESTE INSCRIS IN TINE DE BUNUL DUMNEZEU ODATA CU NASTEREA TA, CARE ARE LOC DIN ANUMITI PARINTI, INTR-UN ANUMIT LOC PE FATZA PAMANTULUI, SI INCEPAND DE LAPTELE SUPT SI A VORBI O SINGURA LIMBA, LIMBA MATERNA, CARE NU SE UITA NICIODATA, FIIND INTRATA IN CORPUL OMENESC ODATA CU LAPTELE MAMEI. PATRIOTISMUL, FIIND O CONSECINTA IMEDIATA SI PENTRU INTREAGA VIATZA A CONDITIILOR ARATATE MAI SUS. NU POTI CONDAMNA PE UN GREC CA-SI IUBESTE GRECIA, PE UN FRANCEZ CA IUBESTE FRANTA, SAU PE UN POLONEZ CA IUBESTE POLONIA. DAR II POTI CONDAMNA PE FIECARE DINTRE ACESTIA CARE NU-SI IUBESC PATRIA. CAT DUREAZA IUBIREA DE PATRIE? INTREAGA VIATZA, DE CAND TE NAQSTI PANA MORI, TOT ASA CUM ITI IUBESTI, PARINTII, FRATII , RUDELE SI INTTREG NEAMUL DIN CARE FACI PARTE. SI INCA CEVA IMPORTANT: CHIAR DACA-TI PARASESTI PATRIA IN ANUMITE CIRCUMSTANTE, IUBIREA DE PATRIE CONTINUA SA EXISTE IN TINE, BA CHIAR DEVINE SI MAI PUTERNICA SI ANTRENEAZA IN TINE DORUL DE PATRIE CARE UNEORI ESTE ATAT DE INTENS INCAT TE FACE SA SUFERI. NUMEROSI PATRIOTI ROMA SILITI SA SE REFUGIEZE IN DECURSUL ISTORIEI, AU REVENIT IN PATRIE LA SFARSITUL VIETII PENTRU A FI INMORMANTATI IN PAMANTUL PATRIE.
A fost un lung citat, semnat anonim, drept comentariu la articolul cuiva despre patriotism (cel din urmă avea bun simţ, deci a contrariat). Nu am să spun ce este greşit, fiindcă aproape totul este greşit. Metafizica legionară se exprimă aici, plenar, cu patosul comunist şi stupiditatea căpşunarului.
Pentru claritate, şi pentru cine eventual nu a înţeles, eu sunt patriot. Conceptul de patriotism, în sine, face obiectul disputei. Problema-problemelor nu este nici în economie, nici în societate, nici în conjunctura internaţională dificilă; problema este în capul nostru, aşa cum anonimul demonstrează. Acolo găsim prea mult gunoi, doar că este genul de gunoi de care nu putem scăpa prin metodele obişnuite, sau prin mai moderna reciclare.
Am reprodus citatul fiindcă acest blog este adresat, explicit sau implicit, istoricilor. Cred că nu este suficient să constatăm aberaţiile conştiinţei publice. Ar fi de dorit să luptăm, după puterile fiecăruia, cu aberaţiile imaginarului colectiv. Pe concret - când va redeschide MNIR o serie de conferinţe pentru public? Pe orice temă de interes public. Inclusiv "patriotismul".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu